Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 80 dag dojrzałych moreli
  • 20 dag cukru
  • 200 ml soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4–5 łyżek likieru pomarańczowego
Reklama

Do dekoracji sorbetu morelowego:

  • wiśnie koktajlowe
  • listki melisy
Przygotowanie:
Reklama
  1. Cytrynę umyj i sparz wrzątkiem. Otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Sok pomarańczowy zagotuj z dodatkiem cukru i cukru waniliowego oraz skórki i soku cytrynowego. Syrop ostudź.
  2. Morele umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Przekrój na połówki i wyjmij pestki. Miąższ moreli pokrój w kostkę i zmiksuj z dodatkiem syropu oraz likieru pomarańczowego.
  3. Włóż do płaskiej miski, przykryj folią aluminiową i wstaw do zamrażalnika na 5–6 godzin.
  4. Zamrożoną masę sorbetu morelowego pokrusz i utrzyj mikserem. Wyłóż do oziębionych pucharków i udekoruj wiśniami koktajlowymi i listkami melisy.
Reklama
Reklama
Reklama