Reklama

Sorbet malinowy możesz przygotować zarówno z mrożonych, jak i świeżych owoców. Wystarczy zmiksować maliny z dodatkiem cukru (najlepiej drobnego, do wypieków) i soku z cytryny, przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki.

Reklama

Zajmie ci to nie więcej niż 10 minut. Największą zaletą sorbetu malinowego (poza pysznym, słodko-kwaśnym smakiem) jest to, że ma o wiele mniej kalorii, niż lody na bazie śmietany - jeśli dbasz o linię, ilość cukru z naszego przepisu możesz zmniejszyć o połowę, albo w ogóle z niego zrezygnować.

Do malinowego sorbetu możesz dodać również inne owoce, np. jagody, truskawki albo borówki. Zamiast soku z cytryny możesz dodać odrobinę wody (będzie mniej kwaśny) albo wybrany alkohol - kieliszek whisky albo nalewki np. nalewki z pigwy.

Przepis na sorbet malinowy

Składniki:

  • 700 g malin,
  • 8 łyżek drobnego cukru,
  • sok z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Maliny przebierz i zmiksuj (jeśli wolisz gładszą konsystencję sorbetu malinowego, możesz przetrzeć go przez sito, by oddzielić pestki).
  2. Dodaj cukier i sok z cytryny. Ponownie zmiksuj.
  3. Przełóż do zamykanego pojemnika i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.
  4. Gdy sorbet zacznie zamarzać (po blisko 2 godzinach), dobrze go przemieszaj. Czynność tę powtarzaj co pół godziny, dopóki nie zamarznie - dzięki temu pozbędziesz się kryształków lodu w sorbecie.
  5. Przed podaniem (po około 8 godzinach, gdy całkowicie zamarznie) wyjmij sorbet malinowy z zamrażarki i pozostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej.
  6. Zmiksuj i nakładaj do pucharków.
  7. Sorbet malinowy możesz podawać z innym sorbetami, lodami na bazie śmietany albo bakaliami - rodzynkami, pokruszonymi orzechami. Deser udekoruj listkiem mięty.
fot. Sorbet malinowy/Adobe Stock, nerudol
Reklama

Więcej przepisów na sorbety i lody:

Reklama
Reklama
Reklama