Sorbet jabłkowy z miętą - przepis

Opublikowano: 13.07.2012, 06:47
Reklama
Składniki:
- 4 duże kwaskowate jabłka
- 4 deserowe duże jabłka
- 200 ml syropu jabłko-mięta
- białko
- 4 łyżki likieru pomarańczowego
- cytryna
- 2 gałązki mięty
Reklama
Przygotowanie:
- Cytrynę umyj, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Obierz cienko kwaskowate jabłka, wykrój gniazda nasienne, miąższ pokrój na kawałki. Z pozostałych jabłek odetnij podłużne plastry. Wydrąż miąższ razem z gniazdami nasiennymi, pozostawiając ściankę grubości 1 cm. Wydrążone jabłka schłodź w lodówce. Miąższ pokrój na kawałki odrzucając gniazda nasienne.
- Miąższ ze wszystkich jabłek włóż do rondelka, skrop sokiem cytrynowym i podlej 2 łyżkami wody. Zagotuj pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną, uważając, aby się nie przypaliły. Wlej syrop jabłko-mięta, dodaj skórkę z cytryny i likier, wymieszaj. Na koniec połącz z ubitym na sztywną pianę białkiem.
- Masę włóż do płaskiej miski, przykryj folią aluminiową i zamrażaj 5–6 godzin. Zamrożoną masę pokrusz i utrzyj mikserem. Włóż do wydrążonych jabłek, ozdób listkami mięty i podawaj.
Reklama
Reklama
Reklama