Sorbet herbaciany o smaku malinowym

Składniki:
4 saszetki herbaty czarnej POSTI z kawałkami malin
3 łyżeczki cukru lub 2 łyżeczki lejącego miodu
400 ml wody
sok z połowy cytryny lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego
3 łyżki syropu malinowego
garść malin
Przygotowanie:
Herbatę zaparzyć w 200 ml wody przez ok. 8 minut do uzyskania mocnej esencji. Resztę wody (200 ml) zagotować z cukrem do momentu wrzenia, a następnie wymieszać uzyskany syrop cukrowy z esencją herbaty. Dodać sok cytrynowy lub kwasek, wymieszać i przelać do metalowego naczynia. Włożyć do zamrażalnika na około 3 godziny. Uwaga! Sorbet należy mieszać od czasu do czasu w trakcie zamarzania – tak aby pokruszyć go na kawałki zanim zamarznie na kamień. Następnie należy przełożyć sorbet do pucharków, udekorować malinami, polać syropem malinowym i miodem.