Reklama
Składniki:

- po 25 dag mąki i cukru pudru
- 10 dag masła
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki syropu wiśniowego
- łyżka proszku do pieczenia

Reklama

Krem:
- 25 dag masła
- cukier wanilinowy
- 7 łyżek cukru
- 4 łyżki śmietany
- 3 łyżki pokrojonych wiśni (mogą być z syropu)

Dekoracja:
- 3 łyżki masła
- po łyżce kakao i wódki
- żółtko
- 2 łyżki cukru i wydrylowanych wiśni (mogą być z syropu)

Przygotowanie:

1. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i ucierając, dodawać stopniowo mąkę z proszkiem oraz kakao i syrop, na końcu domieszać pianę.

2. Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej pergaminem, piec 45 min w 180 st. C, ostudzić, przeciąć na 3 krążki.

3. Na krem utrzeć masło z cukrami, ucierając, dolewać stopniowo śmietanę, na końcu wymieszać z wiśniami, przełożyć kremem ciasto.

Reklama

4. Do dekoracji masło utrzeć z żółtkiem, dodać cukier, kakao i wódkę, ucierać do uzyskania jednolitej masy. l Wierzch i boki ciasta posmarować kremem, ozdobić wiśniami.

Reklama
Reklama
Reklama