Śnieżny tort kakaowy z wiśniami
Wiśnie i kakao tworzą idealny duet

Składniki:
- po 25 dag mąki i cukru pudru
- 10 dag masła
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki syropu wiśniowego
- łyżka proszku do pieczenia
Krem:
- 25 dag masła
- cukier wanilinowy
- 7 łyżek cukru
- 4 łyżki śmietany
- 3 łyżki pokrojonych wiśni (mogą być z syropu)
Dekoracja:
- 3 łyżki masła
- po łyżce kakao i wódki
- żółtko
- 2 łyżki cukru i wydrylowanych wiśni (mogą być z syropu)
Sposób wykonania:
1. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i ucierając, dodawać stopniowo mąkę z proszkiem oraz kakao
i syrop, na końcu domieszać pianę.
2. Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej pergaminem, piec 45 min w 180 st. C, ostudzić, przeciąć na 3 krążki.
3. Na krem utrzeć masło z cukrami, ucierając, dolewać stopniowo śmietanę, na końcu wymieszać z wiśniami, przełożyć kremem ciasto.
4. Do dekoracji masło utrzeć z żółtkiem, dodać cukier, kakao i wódkę, ucierać do uzyskania jednolitej masy. l Wierzch i boki ciasta posmarować kremem, ozdobić wiśniami.
Jak samemu zrobić pyszny tort - forum >>