Reklama
Składniki:

Na ciasto:
- 4 jajka
- po 15 dag cukru pudru i mąki
- cukier wanilinowy
- łyżka spirytusu
- 1 łyżka cukru

Reklama

Na krem:
- 500 ml śmietanki 36-proc.
- 15 dag cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 25 dag truskawek
- wiórki kokosowe

Przygotowanie:

1. Białka ubij z cukrem pudrem i wanilinowym. Wymieszaj z żółtkami i mąką. Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz ok. 40 min w temp. 190 st. C. Wystudź, przekrój na 3 blaty.

2. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i wanilinowym. 200 ml wody wymieszaj z cukrem i spirytusem. Truskawki umyj, osącz, pokrój.

Reklama

3. Blaty nasączaj ponczem, przekładaj kremem i truskawkami. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem. Na wierzchu ułóż truskawki, boki obsyp wiórkami.

Reklama
Reklama
Reklama