Śmietanowy tort z truskawkami

Opublikowano: 25.05.2010, 10:49
Reklama
Składniki:
Na ciasto:
- 4 jajka
- po 15 dag cukru pudru i mąki
- cukier wanilinowy
- łyżka spirytusu
- 1 łyżka cukru
Reklama
Na krem:
- 500 ml śmietanki 36-proc.
- 15 dag cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 25 dag truskawek
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
1. Białka ubij z cukrem pudrem i wanilinowym. Wymieszaj z żółtkami i mąką. Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz ok. 40 min w temp. 190 st. C. Wystudź, przekrój na 3 blaty.
2. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i wanilinowym. 200 ml wody wymieszaj z cukrem i spirytusem. Truskawki umyj, osącz, pokrój.
Reklama
3. Blaty nasączaj ponczem, przekładaj kremem i truskawkami. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem. Na wierzchu ułóż truskawki, boki obsyp wiórkami.
Reklama
Reklama
Reklama