Reklama
Składniki:

19 dag mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
12,5 dag masła,
7,5 dag cukru,
2 łyżki mleka,
1 jajko.
Masa:
500 ml mleka,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
50 dag kwaśnej śmietany,
25 dag mrożonych malin,
tłuszcz do formy,
cukier puder.

Reklama
Przygotowanie:

Wymieszać składniki ciasta. Zagnieść. Uformować kulę. Owinąć w folię. Włożyć do lodówki na pół godziny. Natłuścić tortownicę ( 26 cm). Wypełnić ciastem, formując niewielki brzeg. Masa: wymieszać budyń z czterema łyżkami mleka. Zagotować resztę mleka. Dodać budyń. Zagotować. Zestawić z ognia. Pozostawić do ostudzenia. Co jakiś czas zamieszać. Połączyć ze śmietaną. Wyłożyć na ciasto. Ułożyć owoce. Piec w temp. 175 st. C przez 60 minut. Ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama