Reklama
Składniki:

- 50 dag truskawek
- 1/2 litra schłodzonej kremówki
- 2/3 szklanki cukru pudru
- skórka otarta z cytryny
- 3 łyżki żelatyny
- opakowanie galaretki truskawkowej

Reklama
Przygotowanie:

1. Truskawki opłucz, osusz, przekrój na pół. Żelatynę namocz w małej ilości wody, a następnie rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku. Przestudź.

2. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i skórką z cytryny. Połącz z żelatyną. Dodaj połowę truskawek, wymieszaj i przełóż do średniej tortownicy. Odstaw do lodówki na 40 min.

3. Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudź.

Reklama

4. Śmietanowiec obłóż resztą truskawek, polej tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki na kolejną godzinę. Udekoruj wiórkami skórki cytrynowej.

Reklama
Reklama
Reklama