Reklama
Składniki:
- spód biszkoptowy
- 3 różnokolorowe galaretki
- 2 łyżki żelatyny
- trochę mleka
- 1/2 l śmietany (np. 18%)
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- owoce z puszki (np. morele)
Reklama
Przygotowanie:
Galaretki rozpuścić oddzielnie w 1/2 l gorącej wody, odstawić do zastygnięcia. Żelatynę namoczyć w małej ilości mleka, podgrzać do rozpuszczenia, ostudzić. Śmietanę lekko ubić z cukrem pudrem i paczką cukru waniliowego. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną i pokrojonymi galaretkami. Masę wylać na biszkopt, zastudzić. Na wierzchu ułożyć morele z puszki, zalać tężejącą galaretką, całość dobrze schłodzić.
Reklama
Można też przyrządzić bogatszą wersję deseru, dodając do niego np. bakalie i pokrojone owoce.
Reklama
Reklama
Reklama