Reklama

Przygotowanie: 30 min (+ mrożenie)
Porcja: ok. 270 kcal

Reklama

Przepis na 6 porcji:

  • szklanka śmietany kremówki 30-proc.
  • 25 dag homogenizowanego serka waniliowego
  • cukier waniliowy
  • 3–4 łyżki cukru
  • sok i skórka otarta z cytryny

Dodatkowo:

  • 50 dag mieszanych owoców jagodowych (malin, truskawek, jagód, borówek)
  • plaster arbuza
  • miseczki waflowe

Sposób wykonania:

  1. Schłodzoną kremówkę ubij z sokiem cytrynowym i cukrem waniliowym. Wymieszaj z homogenizowanym serkiem i skórką z cytryny. Dopraw do smaku cukrem. Przełóż do pojemnika do zamrażania, zamknij i wstaw do zamrażalnika na 8–10 godzin, a najlepiej na całą noc.Lody wyjmij z zamrażalnika na 30 minut przed podaniem i umieść w lodówce, aby nieco zmiękły.
Reklama
  1. Owoce jagodowe opłucz, osącz, oczyść z szypułek. Arbuz pokrój na małe kawałki. Część przygotowanych owoców włóż do miseczek waflowych. Łyżką do lodów wytnij kulki z zamrożonej masy. Włóż do miseczek waflowych. Udekoruj owocami jagodowymi.
Reklama
Reklama
Reklama