Śmietankowa galaretka
Smak deseru łatwo zmienić, dodając do niego np. łyżkę likieru kokosowego czy odrobinę rumu. Śmietankę można też podgrzać z filiżanką mocnego naparu kawy lub 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Przygotowanie 30 min * tężenie 5 godz. * 1 porcja – ok. 475 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 500 ml śmietanki
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 3 łyżki żelatyny
- 1,5 szklanki owoców świeżych lub mrożonych na sos i do dekoracji, np. truskawek, malin
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru pudru
- listki mięty lub melisy do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Śmietankę zagotuj z cukrem wanilinowym i gotuj na małym ogniu 10–15 minut.
2. Żelatynę namocz w 6 łyżkach zimnej wody. Dodaj do gorącej śmietanki, mieszaj, aż się rozpuści.
3. Przygotowaną masą napełnij 4 małe foremki, schłodź. Foremki z kremem wstaw na kilka godzin do lodówki, by stężał.
4. Połowę owoców zmiksuj z jogurtem i cukrem pudrem.
5. Galaretki wyjmij z formy – by łatwiej wyszły, polej foremki gorącą wodą. Ułóż je na małych talerzykach.
6. Deser oblej wkoło sosem, udekoruj pozostałymi owocami i listkami ziół.
Pyszne ciasta i desery - forum >>