Reklama

Przygotowanie 30 min * tężenie 5 godz. * 1 porcja – ok. 475 kcal

Składniki na 4 porcje:

- 500 ml śmietanki
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 3 łyżki żelatyny
- 1,5 szklanki owoców świeżych lub mrożonych na sos i do dekoracji, np. truskawek, malin
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru pudru
- listki mięty lub melisy do dekoracji

Reklama

Sposób wykonania:
1. Śmietankę zagotuj z cukrem wanilinowym i gotuj na małym ogniu 10–15 minut.

2. Żelatynę namocz w 6 łyżkach zimnej wody. Dodaj do gorącej śmietanki, mieszaj, aż się rozpuści.

3. Przygotowaną masą napełnij 4 małe foremki, schłodź. Foremki z kremem wstaw na kilka godzin do lodówki, by stężał.

4. Połowę owoców zmiksuj z jogurtem i cukrem pudrem.

5. Galaretki wyjmij z formy – by łatwiej wyszły, polej foremki gorącą wodą. Ułóż je na małych talerzykach.

6. Deser oblej wkoło sosem, udekoruj pozostałymi owocami i listkami ziół.

Reklama

Pyszne ciasta i desery - forum >>

Reklama
Reklama
Reklama