Reklama
Składniki:

- po 1 szkl. mleka i wody mineralnej gazowanej
- 3 jajka
- ok. 2 szkl. mąki
- łyżka śmietany
- olej
- 30 dag serka homogenizowanego waniliowego
- 4 jabłka
- sok z cytryny
- brązowy cukier
- cukier, sól

Reklama
Przygotowanie:

1. Do wysokiego naczynia wlej mleko i wodę mineralną, dodaj śmietanę, 2 jajka oraz po łyżeczce soli i cukru. Mieszając, dosyp tyle mąki, aby powstało ciasto o konsystencji śmietany. Odstaw na 15 min.

2. Jabłka obierz, drobno pokrój, zalej sokiem wyciśniętym z cytryny i 1/2 szklanki wody. Rozgotuj. Przypraw cukrem. Całość zmiksuj na gładki mus.

3. Rozgrzej patelnię, nasmaruj olejem. Wlewaj małe porcje ciasta, rozprowadzaj po całej patelni i smaż naleśniki na złoty kolor.

4. Żółtko jajka utrzyj z łyżką cukru, wymieszaj z serkiem. Połącz z pianą ubita z białka. Masą tą smaruj naleśniki, zwijaj w rulony.

Reklama

5. Mus jabłkowy przelej do formy żaroodpornej. Na nim układaj naleśnikowe rulony. Posyp brązowym cukrem. Zapiekaj 5–7 min w temp. 200 st. C.

Reklama
Reklama
Reklama