Reklama
Składniki:

- 25 dag mąki
- 15 dag masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- sól
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z pomarańczy lub z cytryny
- 5 dag niesolonych, łuskanych orzeszków ziemnych
- cukier puder do posypania

Reklama
Przygotowanie:

Orzeszki otrzeć z czerwonawych łupinek, zemleć, masło utrzeć z połową cukru pudru, dodać do przesianej mąki razem z miodem, solą, proszkiem do pieczenia, sokiem z pomarańczy i zmielonymi orzeszkami. Zagnieść jednolite ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię, wstawić na mniej więcej 2 godziny do lodówki. Ciasto podzielić na niewielkie, równej wielkości kawałki, formować z nich kuleczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, wstawić do piekarnika o temperaturze ok. 190°C i piec 20–30 minut. Przestudzone posypać cukrem pudrem.

Rada: Te ciasteczka można upiec na zapas. By w czasie przechowywania nie stały się zbyt twarde, najlepiej po całkowitym wystudzeniu włożyć je do zamykanego pojemnika, np. plastikowego pudełka, blaszanej puszki.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama