Reklama

Galaretka zachwyca nie tylko smakiem, ale wyglądem. Dzięki sprężystej konsystencji możemy wyczarować z niej finezyjne kształty. Każdy deser z galaretką wygląda niezwykle kolorowo i apetycznie.

Reklama

Galaretka jest świetnym dodatkiem do biszkoptów, serników, idealnie komponuje się z owocami. Można z niej zrobić piankę lub prawdziwą tęczę, która zachwyci najmłodszych. Ale galaretki kochają nie tylko dzieciaki, lubią ją również dorośli, gdyż jest jest lekka i ma mało kalorii, więc jest idealnym smakołykiem dla wszystkich dbających o linię.

Jeżeli macie ochotę na małe galaretkowe co nieco, koniecznie zajrzyjcie do naszych przepisów na słodkie i pyszne desery z galaretką.

Przepisy na pyszne desery z galaratką:

[CMS_PAGE_BREAK:Sernik na zimno]

Sernik na zimno

Składniki:

  • herbatniki
  • 4 opakowania waniliowych serków homogenizowanych (typu "Danio")
  • szklanka śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • galaretka cytrynowa
Słodkie desery z galaretką

Fot. Depositphotos

Przygotowanie:

Tortownicę uszczelnić folią aluminiową. Herbatniki ułożyć na spodzie tortownicy. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać serek cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.Masę serową wylać na herbatniki, włożyć do lodówki.

[CMS_PAGE_BREAK:Galaretka z mascarpone]

Galaretka z mascarpone

Składniki:

  • 2 opakowanie turkusowej galaretki
  • 300 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g gęstej kremówki
Słodkie desery z galaretką

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Jedno opakowanie galaretki przygotować według opisu na opakowaniu (można dać mniej wody). Rozlać do pucharków, wstawić do lodówki. Serek wymieszać z cukrem i kremówką i również wstawić do lodówki. Gdy galaretka lekko stężeje wyłożyć na nią serek, pozostawić w lodówce i przygotować drugą galaretkę, która również należy schłodzić. Lekko tężejącą wylać na serek, postawić w lodówce. Gdy całkiem stężeje natychmiast podawać.

[CMS_PAGE_BREAK:Galaretka z owocami i bitą śmietaną]

Galaretka z owocami i bitą śmietaną

Składniki:

  • opakowanie galaretki wiśniowej
  • 4 łyżki bitej śmietany
  • truskawki, maliny, borówki, jagody lub inne owoce świeże, mrożone, z puszki
  • listki mięty do dekoracji
Słodkie desery z galaretką

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Owoce ułożyć w pucharkach, galaretkę rozpuścić w mniej ilości wody, niż jest na opakowaniu, zalać nią owoce, wstawić do lodówki. Gd stężeje udekorować owocami i bitą śmietaną. Przyozdobić listkami mięty.

[CMS_PAGE_BREAK:Biszkopt z truskawkami i galaretką]

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Składniki:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku
  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe
Słodkie desery z galaretką

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Mąki przesiać z proszkiem, dodać cukier, miksować dodając stopniowo po jednym jajku. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut. W tym czasie umyć i owoce, przekrawać na pół. Galaretki przyrządzić według przepisu na opakowaniu, włożyć do lodówki. Gdy biszkopt wystygnie układać na nim owoce i wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki i schładzać przez około 2 godziny.

Reklama

Zobacz też: Biszkoptowiec z truskawkami

Reklama
Reklama
Reklama