Słodkie czekoladowe fondue
Jeśli nie masz specjalnego naczynia do fondue, przygotuj czekoladę w ładnym garnku i postaw go na podgrzewaczu

Przygotowanie ok. 30 min * 1 porcja – ok. 210 kcal
Składniki na 6 porcji:
- 1 tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady (najlepiej 90 proc. kakao)
- 1 tabliczka (10 dag) mlecznej czekolady
- 2/3 szklanki śmietanki kremówki
- łyżka brandy lub innego aromatycznego alkoholu
Sposób wykonania:
1. Do niedużego rondelka wlej śmietankę kremówkę (najlepiej 36 proc. tłuszczu), podgrzej ją, uważając, aby się nie zagotowała, zdejmij z ognia.
2. Czekoladę gorzką i mleczną połam na kawałki, możesz posiekać ją nożem. Wrzuć ją do gorącej kremówki i mieszaj do momentu, aż cała się rozpuści i masa będzie miała idealnie gładką konsystencję.
3. W ten sposób przygotowaną masę przelej do naczynia do fondue, dodaj alkohol, ale nie jest to konieczne. Naczynie postaw na podgrzewaczu.
4. Przygotowane wcześniej dodatki (mogą to być gruszki, banany, suszone morele czy biszkopty) umieść w miseczkach lub na talerzykach, nadziewaj na szpikulce, zanurzaj w czekoladzie.
Czekoladowe pyszności - forum >>