Składniki:
- słoiczek Fantazji śliwkowej Gomar Pińczów,
- 250 g mąki,
- 100 ml lemoniady (lub innego owocowego napoju gazowanego),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody,
- sól,
- 75 g masła,
- 1 jajko,
- 70 g cukru,
- cukier waniliowy,
- 100 g kwaśnej śmietany,
- cukier puder,
- płatki migdałowe.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni oraz przygotowujemy papierowe lub silikonowe foremki. Rozpuszczamy masło i zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Roztrzepujemy jajko i dodajemy je wraz z cukrem, cukrem waniliowym, masłem, lemoniadą i śmietaną do mąki. Całość mieszamy szybko, ale dokładnie. Nieco mniej niż połowę ciasta wykładamy do foremek, następnie nakładamy na nie po solidnej łyżeczce Fantazji śliwkowej, a na wierzch rozdzielamy resztę ciasta. Posypujemy babeczki płatkami migdałowymi i umieszczamy je na blaszce w piekarniku. Pieczemy ok. 25-30 min. na złocisty kolor. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy babeczki na 5 minut i wyjmujemy je z foremek. Posypujemy cukrem pudrem.