Składniki:
6 jajek,
10 dag cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 dag mąki krupczatki,
szczypta proszku do pieczenia,
szczypta soli,
2 łyżki rumu,
4 dag bułki tartej,
15 dag startych orzechów laskowych.
Nadzienie:
1 kg śliwek,
5 łyżek cukru,
cynamon,
2 utłuczone goździki,
1/2 l bitej śmietany,
2 łyżki cukru waniliowego,
5 dag płatków migdałowych.
Przygotowanie:
Ubić żółtka, cukier, rum i cukier waniliowy. Ubić pianę z białek. Połączyć delikatnie obie masy. Wymieszać maakę z proszkiem do pieczenia, bułką tartą i orzechami. Ostrożnie połączyć z pianą. Tortownicę natłuścić i oprószyć mąką. Przelać ciasto. Upiec w średnionagrzanym piekarniku. Szcześć śliwek pozostawić do dekoracji. Pozostałe wydrylować. Rozgotować z cukrem, cynamonem i goździkami. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Przeciąć ciasto. Na pierwszej warstwie ułożyć masę śliwkową, na drugiej - bitą śmietanę. Wierzch udekorować kleksami z bitej śmietany i połówkami śliwek.