Reklama
Składniki:

- 3 szklanki mąki (50 dag)
- 25 dag masła
- 25 dag cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 dag śliwek

Reklama

Dodatki:
- 2–3 łyżki płatków migdałowych
- paseczki skórki pomarańczowej julienne (skórka smażona w cukrze)

Przygotowanie:

1. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie, nie przerywając ucierania dodawaj kolejno żóltka. Wymieszaj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.

2. Blachę wyłóż natłuszczonym pergaminem. Ciasto rozsmaruj na grubość około 3–4 cm. Wyrównaj wierzch. Śliwki umyj, przekrój na połówki i usuń pestki. Następnie poukładaj je na wierzchu ciasta przekrojoną stroną do góry.

Reklama

3. Ciasto piecz około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu posyp płatkami migdałowymi i udekoruj paseczkami skórki pomarańczowej.

Reklama
Reklama
Reklama