Reklama
Składniki:

- 20 dag mąki
- 1 torebka budyniu migdałowego
- 5 dag obranych i zmielonych migdałów
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 – 2 łyżki śmietany

Krem migdałowy:

- 0,5 l mleka
- 10 dag cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 10 dag obranych i zmielonych migdałów
- 1 kieliszek likieru amaretto

Reklama

Oraz:
- 50 dag śliwek
- 10 dag obranych i grubo posiekanych migdałów
- 50 dag suchego grochu

Przygotowanie:

1. Mąkę z proszkiem budyniowym posiekaj nożem z miękkim masłem. Dodaj zmielone migdały, cukier puder, żółtka oraz śmietanę. Wymieszaj nożem i szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.

2. Ciastem wyłóż natłuszczoną formę na tartę, uformuj brzeg wysokości 4–5 cm. Ciasto nakłuj gęsto widelcem, przykryj pergaminem i wsyp suchy groch. Wstaw do piekarnika. Upiecz na złoto (10–12 minut) w temp. 180 stopni. Usuń pergamin z grochem.

3. Mleko zagotuj z obranymi i zmielonymi migdałami. Żółtka ubij z cukrem i wymieszaj z mąką. Cały czas ubijając zalej gorącym mlekiem z migdałami. Doprowadź do wrzenia i gotuj 1 minutę cały czas mieszając. Krem wymieszaj z likierem, wyłóż na podpieczoną tartę. Posyp połową posiekanych migdałów. Ułóż połówki śliwek wciskając je do środka kremu.

Reklama

4. Wierzch tarty posyp pozostałymi posiekanymi grubo migdałami. Tartę piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Reklama
Reklama
Reklama