Serowa strucla

Opublikowano: 01.04.2008, 11:21
Reklama
Składniki:
Ciasto:
pół kilo mąki,
2 jaja,
szklanka mleka,
pół kilo mąki pszennej,
3 dag drożdży,
15 dag cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
3 sag rodzynek,
3 dad smażonej skórki pomarańczowej.
Reklama
Nadzienie:
25 dag białego sera,
4 jajka,
10 dag masła,
10 dag rodzynek,
4 jajka,
15 dag cukru,
skórka z cytryny
opakowanie cukru waniliowego.
Przygotowanie:
Reklama
Wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić do wyrośnięcia. Nadzienie: utrzeć ser z cukrem na gładką masę. Stale ucierając, dodawać po jednym żółtku. Wsypać skórkę cytrynową, cukier waniliowy i stopione masło. Wymieszać z rodzynkami. Rozwałkować ciasto na grubość dwóch centymetrów. Posmarować masą. Zwinąć struclę. Formę wysmraować masłem. Włożyć do niej struclę. Pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować białkiem. Piec 50 minut.
Reklama
Reklama
Reklama