Reklama

Seromakowiec od siostry Anastazji to kultowe świąteczne ciasto siostry Anastazji, które jest uwielbiane przez wiele kucharek i kucharzy amatorów. Tradycyjny seromakowiec Anastazji składa się z trzech warstw: chrupiącego ciasta ucieranego, puszystego i rozpływającego się w ustach sernika oraz masy makowej. To warstwa ciasta ucieranego wyróżnia go spośród innych seromakowców.

Reklama

Spis treści:

  1. Przepis na seromakowiec siostry Anastazji
  2. Wskazówki do przygotowania seromakowca siostry Anastazji

Przepis na seromakowiec siostry Anastazji

Składniki na ciasto ucierane do seromakowca:

  • 100 g masła (w oryginalnym przepisie twardej margaryny),
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 5 g proszku do pieczenia.

Składniki na masę serową seromakowca:

  • 600 g zmielonego sera twarogowego lub twarogu w wiaderku,
  • 300 g cukru pudru,
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • 6 jaj,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 150 g masła (w oryginalne twardej margaryny),

Składniki na masę makową seromakowca:

  • 300 g maku (całego lub mielonego),
  • 160 g miodu w płynnej formie,
  • 100 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • 20 g masła,
  • dowolne bakalie: rodzynki, figi, żurawina, suszone morele, skórka pomarańczowa.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto ucierane. W makutrze utrzyj 100 g masła z cukrem pudrem, tworząc zwartą masę.
  2. Stopniowo dodawaj żółtka i ucieraj.
  3. Wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj mieszankę do utartego masła. Cały czas ucieraj do połączenia wszystkich składników.
  4. Wylep powstałym ciastem dno prostokątnej blachy do pieczenia. Zrób w cieście dziurki widelcem.
  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. W tym czasie przygotuj masę serową i makową.
  6. 150 g masła utrzyj w osobnej misce z 300 g cukru pudru. Stopniowo dodawaj żółtka jaj (łącznie 6), ser, a następnie mąkę i proszek do pieczenia.
  7. Z białek ubij pianę (możesz dodać szczyptę soli) i wymieszaj łyżką białka z masą serową. Serowa część seromakowca jest gotowa.
  8. Jeśli korzystasz z całego maku, sparz mak we wrzątku przez ok. 10 minut, a następnie zmiel go w maszynce. Jeśli masz mielony mak, wystarczy go sparzyć.
  9. W rondlu rozgrzej 20 g masła. Dodaj mak, miód i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 10 minut, do połączenia składników.
  10. Ostudź masę makową do temperatury pokojowej. Do ostudzonej masy makowej dodaj żółtka i ulubione bakalie (rodzynki, żurawinę i nie tylko). Masa makowa jest gotowa.
  11. Połowę masy makowej ułóż na podpieczonej wcześniej warstwie ciasta ucieranego.
  12. Wylej masę serową, a następnie umieść nieregularnie po łyżce masy makowej.
  13. Włóż seromakowiec do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok. godzinę.

Wskazówki do przygotowania seromakowca siostry Anastazji

Oto triki i wskazówki, które ułatwią ci przygotowanie seromakowca siostry Anastazji i zapewnią mu niezwykły smak. Skorzystaj z nich wszystkich lub wybierz takie, które najbardziej cię przekonują.

  • Dodaj do masy serowej otartą skórkę pomarańczową lub cytrynową dla głębszego smaku i aromatu.
  • Dobierz bakalie w masie makowej do własnych upodobań. Możesz skorzystać z różnych suszonych owoców i orzechów.
  • Wierzch seromakowca możesz udekorować delikatną pianką z ubitych białek (podpiecz ją w piekarniku przez ok. 10 minut).
  • Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta, na wierzchu seromakowca możesz umieścić domowy lukier.
  • Mieszaj dowolnie masę serową i makową. Możesz wykorzystać długą wykałaczkę do wykonania ciekawych wzorów w cieście.
  • Masę serową i makową w seromakowcu możesz ułożyć warstwowo lub nieregularnie wmieszać masę makową w tę sernikową. Efekt wizualny w cieście będzie zupełnie inny.
  • Dostosuj czas pieczenia seromakowca do piekarnika i wielkości blachy. Możesz wykonać test patyczka przy pieczeniu seromakowca.
  • W oryginale siostra Anastazja korzysta z twardej margaryny w przepisie na seromakowiec, ale jej podmiana na masło powoduje, że seromakowiec jest nieznacznie zdrowszy i smaczniejszy.
Źródło: Świąteczne przepisy siostry Anastazji, wydawnictwo WAM, 2015.
Reklama

Sprawdź też inne przepisy siostry Anastazji doskonałe na święta:

Reklama
Reklama
Reklama