Sernik ze śliwkami i z białą czekoladą - przepis
Żeby ograniczyć liczbę kalorii, upieczone ciasto wystarczy oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem

Opublikowano: 15.01.2013, 09:59
Reklama
Przygotowanie 50 min * pieczenie 60 min * 1 porcja – ok. 310 kcal
Reklama
Składniki na 16 porcji:
- 15 dag mąki
- 8 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 1–2 łyżki śmietany
Masa sernikowa:
- 75 dag tłustego twarogu
- 4 jajka
- 20 dag cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 50 dag śliwek węgierek
- 1 biała czekolada
- 2 łyżki cukru
- 150 ml śmietanki kremówki
- 1 brzoskwinia
Sposób wykonania:
1. Na ciasto: z masła, mąki, cukru pudru i śmietany zagnieć ciasto, schłodź. Rozwałkuj na placek, wyłóż nim dno tortownicy. Upiecz na rumiano w 200 st. C.
2. Na masę: śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki.
3. Twaróg przepuść przez maszynkę do mielenia. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, połącz z twarogiem. Wymieszaj z pianą z białek i budyniem.
4. Na kruchym spodzie ułóż połówki śliwek, przykryj masą serową. Piecz ok. 50 min w 180 st. C.
5. Śmietankę zagotuj z cukrem. Rozpuść w niej czekoladę, schłodź, ubij. Kremem i owocami udekoruj sernik.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama