Reklama

Przygotowanie 50 min * pieczenie 60 min * 1 porcja – ok. 310 kcal

Reklama

Składniki na 16 porcji:

  • 15 dag mąki
  • 8 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 1–2 łyżki śmietany
  • Masa sernikowa:

  • 75 dag tłustego twarogu
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 50 dag śliwek węgierek
  • 1 biała czekolada
  • 2 łyżki cukru
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1 brzoskwinia


Sposób wykonania:

1. Na ciasto: z masła, mąki, cukru pudru i śmietany zagnieć ciasto, schłodź. Rozwałkuj na placek, wyłóż nim dno tortownicy. Upiecz na rumiano w 200 st. C.

2. Na masę: śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki.

3. Twaróg przepuść przez maszynkę do mielenia. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, połącz z twarogiem. Wymieszaj z pianą z białek i budyniem.

4. Na kruchym spodzie ułóż połówki śliwek, przykryj masą serową. Piecz ok. 50 min w 180 st. C.

5. Śmietankę zagotuj z cukrem. Rozpuść w niej czekoladę, schłodź, ubij. Kremem i owocami udekoruj sernik.

Reklama

Pyszne ciasta - forum >>

Reklama
Reklama
Reklama