Składniki:
MASA SEROWA:
-1 kg zmielonego twarogu tłustego
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-0,5 łyżki mąki pszennej
-1 kostka margaryny
-aromat waniliowy
NA KRUSZONKĘ:
-1.5 szklanki mąki pszennej
-1 łyżka kakao
-0,5 szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 kostki margaryny
Przygotowanie:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Przygotować kruszonkę: Połączyć mąkę , cukier , proszek do pieczenia z roztopioną margaryną.Wyrobić ciasto i włożyć do zamrażarki,by stwardniało. MASA SEROWA: Zmielony ser zmieszać z mąką zwykłą i ziemniaczaną oraz cukrem.Dodać 6 żółtek,aromat waniliowy i ostudzoną margarynę.Ucierać na gładką masę.Białka jajek ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej,delikatnie wymieszać.Blachę nasmarować tłuszczem. Kruszonkę podzielić na dwie części.Pierwszą zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno blachy.Następnie wyłożyć masę serową.Wierzch posypać drugą częścią kruszonki startej na tarce.Piec w temp.180st.C ok.40-50 min. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.