Reklama
Składniki:

Ciasto:
30 dkg mąki krupczatki,
10 dkg cukru pudru,
15 dkg masła,
2 żółtka,
3-4 łyżki śmietany,
sól.

Reklama

Masa:
75 dkg białego sera,
15 dkg masła,
3 jajka,
20 dkg cukru,
skórka otarta z cytryny,
cukier waniliowy.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru,
2 białka,
aromat cytrynowy.

Przygotowanie:
Reklama

Posiakć mąkę z masłem,dodać śmietanę i cukier puder, wbić żółtka, wsypać szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 60 minut. Potem podzielić na dwie częsci. Jedną częscią wylepić dno i boki foremki. Nakłuć widelcem. Podpoiec w temp. 200 st. C. Masa serowa: masło utrzeć cukrem i ucierając dalej, stopniowo wlewać po jednym żółtku i po łyżce trzykrotnie zmielonego sera. Z białek ubić pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową. Wsypać cukier waniliowy i skórkę. Wymieszać. Przełożyć na spód. Z reszty ciasta ułożyć kartkę. Piec 60 minut. Utrzeć cukier puder z białkami i zapachem cytrynowym. Ułożyć na upieczonym serniku. Pozostawić do zastygnięcia.

Reklama
Reklama
Reklama