Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Ciasteczkowy spód:

Reklama
  • 175 g herbatników
  • 100 g masła

Na masę:

  • 500 g sera twarogowego
  • 250 g serka mascarpone
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 5 łyżek śmietanki

Dodatkowo:

  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • jeżyny
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasto z jeżynami!

  1. Herbatniki pokrusz drobno.
  2. 100 g masła rozpuść i dokładnie wymieszaj z herbatnikami, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku.
  3. Wyłóż masę na spód blaszki lub tortownicy i dokładnie uklep.
  4. Włóż masę ciasteczkową do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  5. Cukier, śmietankę, ser twarogowy i serek mascarpone przełóż do miski i utrzyj mikserem.
  6. Gdy masa osiągnie jednolitą konsystencję, dodaj jajka, wbijając po jednym.
  7. Kiedy składniki będą połączone, do masy wsyp opakowanie budyniu.
  8. Wymieszaj masę jeszcze raz i przelej na ciasteczkowy spód.
  9. Piecz przez 60 minut w 175 stopniach.
  10. Po wystudzeniu polej sernik czekoladą, roztopioną w kąpieli wodnej, a następnie udekoruj jeżynami.
Reklama

Zobacz inne przepisy na serniki:

Przepis na sernik krakowski - przepis Magdy Gessler
Sernik chałwowy - przepis
Sernik gotowany na biszkopcie - przepis

Reklama
Reklama
Reklama