Sernik z jabłkami i migdałami

Składniki:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 75 dag mielonego twarogu
- 4 jajka
- 15 dag cukru
- 1 cytryna
- 10 dag masła
- budyń waniliowy
- 4-5 jabłek
- 2 łyżki migdałów w płatkach
Przygotowanie:
Schłodzone masło posiekać z mąką i cukrem pudrem. Szybko zarobić kruche ciasto. Zawinąć w folię, schłodzić. Rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm, wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Ciasto ponakłuwać widelcem, zrumienić w 200ºC. Cytrynę umyć, sparzyć, otrzeć z niej skórkę. Żółtka utrzeć z cukrem. Twaróg zmiksować z masłem, dodać żółtka, budyń, trochę soku z cytryny i otartą skórkę. Połączyć z pianą z białek. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę jabłka ponacinać od wypukłej strony, skropić sokiem z cytryny. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, ułożyć na niej jabłka, posypać migdałami w płatkach. Piec ok. 50 min. w 190ºC.
Masę serową można dodatkowo przykryć bezą (białkami ubitymi z cukrem pudrem). Dzięki temu jabłka nie wyschną zbytnio w czasie pieczenia. Zamiast jabłek na serniku można ułożyć gruszki, brzoskwinie lub morele (z puszki lub świeże).