Reklama
Składniki:

Ciasto:
4 łyżki cukru,
4 jajka,
10 dag masła,
3 łyzki mleka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Reklama

Masa:
1 kg białego sera,
10 dag śmietany kremówki,
6 łyżek cukru,
4 jajka,
1, 5 torebki budyniu,
gruszki,
sok z cytryny.

Przygotowanie:
Reklama

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliwym i jajkami. Ma powstać jednolita masa. Pod koniec ucierania dosypać mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, mlekiem i kakao. Prostokątną balszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ułożyć ciasto.
Z obranych gruszek usunąć gniazda nasienne. Przekroić na ćwiartki. Skropić sokiem z cytryny. Zmielić ser. Utrzeć z cukrem, żółtkami, budyniem, skórką pomarańczową i śmietaną. Ubić pianę z białek. Uważnie wymieszać z masą. Na ciasto nakładać na przemian gruszki i masę. Piec w temp. 200 st. C przez 50 minut.

Reklama
Reklama
Reklama