Reklama

Sernik wiedeński przygotowywany na bazie dużej ilości jaj jest jednym z tradycyjnych wypieków, które obowiązkowo pojawiają się na świątecznym stole. Dodatek mąki ziemniaczanej oraz piany z białek sprawia, że jest puszysty i delikatny. Sprawdź nasze triki, by zawsze był idealny!

Reklama

5 trików, aby sernik wiedeński był zawsze puszysty i nie opadał:

  • wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • używajmy tyle jajek, ile jest w przepisie – inaczej powierzchnia i struktura sernika będzie podzielona i popękana
  • należy mieszać za pomocą miksera, do utworzenia gęstej i kremowej masy
  • nie należy pozostawiać sernika na dłużej w piekarniku, niż to potrzebne, by nie wysuszyć jego powierzchni
  • należy dokładnie schłodzić sernik, aby podczas krojenia nie rozwarstwiał się i nie łamał na mniejsze kawałki

Sernik wiedeński bez spodu

Oto składniki na sernik wiedeński bez spodu:

  • 1 kg twarogu
  • 300 g sera mascarpone
  • 1,5 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 8 jaj
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Jak zrobić sernik wiedeński bez spodu?

Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia, jeżeli wcześniej był w kawałku. Dodajemy serek mascarpone oraz miękkie masło. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Białka jaj ubijamy na sztywną i lśniącą pianę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po żółtku. Masę jajeczną łączymy z serową za pomocą szpatułki. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną i łączymy z całością. Przelewamy do formy wypełnionej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nastawionego do 160 stopni Celsjusza na 70 minut.

Sernik wiedeński puszysty

Oto składniki na puszysty sernik wiedeński:

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 10 jaj
  • kostka masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe

Jak zrobić puszysty sernik wiedeński?

Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia, jeżeli wcześniej był w kawałku. Dodajemy miękkie masło. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Białka jaj ubijamy na sztywną i lśniącą pianę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po żółtku. Masę jajeczną łączymy z serową za pomocą szpatułki. Przesiewamy budynie i łączymy z całością. Przelewamy do formy wypełnionej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nastawionego do 160 stopni Celsjusza na 70 minut.

Sernik wiedeński bezglutenowy

Oto składniki na sernik wiedeński bezglutenowy:

  • 1 kg twarogu
  • 500g serka mascarpone
  • 1,5 szklanki cukru
  • kostka masła
  • 9 jaj
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Jak zrobić bezglutenowy sernik wiedeński?

Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia, jeżeli wcześniej był w kawałku. Dodajemy serek mascarpone oraz miękkie masło. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Białka jaj ubijamy na sztywną i lśniącą pianę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po żółtku. Masę jajeczną łączymy z serową za pomocą szpatułki. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną i łączymy z całością. Przelewamy do formy wypełnionej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nastawionego do 160 stopni Celsjusza na 70 minut.

Reklama

Zobacz inne przepisy na desery

Reklama
Reklama
Reklama