Sernik - przepis
Pyszny sernik w śniegowej pierzynce

Pieczenie ok. 1,5 godz. * 1 porcja – ok. 240 kcal
Składniki na 20 porcji sernika:
Na ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 10 dag masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- cukier wanilinowy
Na masę:
- 70 dag mielonego białego sera
- 1 ugotowany ziemniak
- 10 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 2 białka
- 2 łyżki dżemu pomarańczowego lub morelowego
- 1 łyżka mąki
- cukier wanilinowy
- po 1 łyżce cukru pudru i zmielonych migdałów
- aromat migdałowy
- lukier
Sposób wykonania sernika:
1. Na ciasto przesiej mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodaj tłuszcz, żółtko rozmieszane ze śmietaną i cukier wanilinowy, wyrób ciasto, schłodź.
2. Tortownicę wyłóż pergaminem, z 3/4 ciasta zrób placek, piecz ok. 30 min w temp. 190 st. C.
3. Na masę ser i ziemniak przetrzyj przez sito. Tłuszcz utrzyj z cukrem, dodając żółtka, porcje sera i dżem, mąkę i cukier wanilinowy. Połącz delikatnie z pianą z białek.
4. Masę serową wyłóż na podpieczony spód, wyrównaj powierzchnię. Z pozostałego ciasta uformuj wałeczki, ułóż z nich na serniku oczka. Piecz 1 godz. w 190 st. C, ostudź. Sernik posmaruj lukrem.