Sernik na zimno z brzoskwiniami

Opublikowano: 04.11.2009, 10:34
Reklama
Składniki:
- 60 dag twarogu
- 3 żółtka
- po 3/4 szklanki kremówki i cukru
- 15 dag masła
- kieliszek wiśniowego soku
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 3–4 brzoskwinie świeże lub z puszki
- owoce do dekoracji
Reklama
Przygotowanie:
1. Twaróg odcisnąć, przetrzeć przez sito, wymieszać z kremówką (można ją przedtem ubić, deser będzie lżejszy).
2. Żółtka utrzeć z cukrem na parze, ostudzić, utrzeć z rozmiękczonym masłem, ucierając, dodawać masę serową.
3. Galaretki rozpuścić w połowie przewidzianej w przepisie wody, 3/4 dodać do serowej masy, wymieszać, kilka łyżek masy wymieszać z sokiem.
4. Do tortownicy wlać grubą warstwę masy, schłodzić, wylać na nią masę z sokiem, a po schłodzeniu pozostałą część.
Reklama
5. Zalać galaretką, ułożyć na niej cząstki brzoskwiń, ozdobić owocami, schłodzić.
Reklama
Reklama
Reklama