Reklama
Składniki:

Na ciasto:
- 2 jajka
- 10 dag cukru
- 15 dag masła
- 20 dag mielonych orzechów włoskich
- 15 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej i tarta bułka do formy

Reklama

Na masę serową:
- 50 dag mielonego twarogu
- 3 jajka
- 10 dag cukru
- cukier wanilinowy
- 5 dag masła
- pół puszki brzoskwiń

Przygotowanie:

1. Na ciasto utrzyj masło z cukrem, dodając po jednym jajku. Dorzuć 3/4 zmielonych orzechów oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj.

2. Na masę serową zmiksuj twaróg z masłem. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodając stopniowo masę serową.

3. Brzoskwinie dokładnie osącz z syropu, pokrój w kostkę. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej razem z brzoskwiniami, delikatnie wymieszaj.

4. Tortownicę natłuść olejem, posyp tartą bułką. Przełóż do niej ciasto. Wyłóż na nie masę serową, wyrównaj ją, posyp ozdobnie pozostałymi orzechami.

Reklama

5. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180–190 st. C i piecz ok. godziny. Jeśli szybko się przyrumieni, przykryj je pergaminem.

Reklama
Reklama
Reklama