Reklama
Składniki:

- 30 dag mąki
- 20 dag margaryny
- 10 dag cukru pudru
- jajko
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

- 1 kg mielonego białego sera
- 15 dag miękkiej margaryny
- 15 dag cukru
- 5 jajek
- cukier waniliowy
- skórka otarta z pomarańczy
- puszka mandarynek
- 2 łyżki kaszy manny
- łyżka mąki ziemniaczanej

Reklama
Przygotowanie:

1. Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń w folię i schładzaj w lodówce 30 minut.

2. Mandarynki osącz na sitku. Margarynę utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Połącz z żółtkami. Stale ucierając, dokładaj po łyżce twarogu. Dodaj kaszę, skórkę z pomarańczy oraz mąkę ziemniaczaną. Ubij sztywną pianę z białek. Delikatnie połącz z masą serową.

3. Ciastem wylep dno oraz całe boki tortownicy o śred 26 cm. Nałóż połowę masy serowej. Na niej umieść osączone mandarynki. Zalej pozostałą masą serową.

Reklama

4. Wyrównaj wierzch sernika i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 2 godziny w temp. 170 st. Jeśli ciasto szybko zacznie się rumienić, zmniejsz temperaturę do 160 st. Gotowy sernik ostudź w piekarniku. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, udekoruj.

Reklama
Reklama
Reklama