Składniki:
- 10 dag herbatników oblanych czekoladą
- 10 dag płatków owsianych
- łyżka bułki tartej
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 kostki (125 g) masła
Masa:
- 50 dag chudego mielonego sera białego
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 4 jajka
- łyżka mąki
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- łyżka wrzątku
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki
- 5 czubatych łyżek cukru
- 2 łyżki migdałów bez skórki
Przygotowanie:
1. Herbatniki pokrusz. Wymieszaj z bułką tartą, cukrem, płatkami i rozpuszczonym schłodzonym masłem.
2. Dno i boki tortownicy o śred. 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie rozłóż masę herbatnikową, uklep łyżką.
3. Kawę rozpuść w łyżce wrzątku. Jajka ubij z cukrem na puszysty krem. Dalej ubijając, dokładaj po łyżce twarogu. Następnie do masy wsyp mąkę, wlej rozpuszczoną przestudzoną kawę. Wymieszaj.
4. Masę serową wylej na herbatnikowy spód. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 st.
5. Upieczony sernik ostudź. Przygotuj krokant: na patelni stop cukier, tak by lekko zbrązowiał. Do karmelu włóż migdały, wymieszaj widelcem i natychmiast przełoż na papier do pieczenia.
6. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Umieść w szprycy i zrób dekoracyjne rozetki na serniku. Udekoruj pokruszonym krokantem i ewentualnie połówkami orzechów włoskich.