Składniki:
Spód:
- 15 dag mąki
- 8 dag masła
- 5 dag cukru pudru
Masa:
- 3 szklanki zmiksowanych jagód
- 35 dag sera mielonego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 8 łyżeczek żelatyny
- 1/2 szklanki wina białego półsłodkiego
- 4 łyżki nalewki porzeczkowej
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki kremówki
- 1/4 szklanki jagód
Przygotowanie:
1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Wylep dno foremki o średnicy 20 cm. Nakłuj widelcem. Piecz 15 min (200 st.). Ostudź.
2. Ser utrzyj z 1/2 szklanki cukru i śmietaną. Jagody wymieszaj z resztą cukru i nalewką. 5 łyżeczek żelatyny namocz w winie i rozpuść na parze. Przestudź i wymieszaj z jagodami. Resztę żelatyny namocz w 1/4 szklanki wody, rozpuść na parze, przestudź, wymieszaj z serem. Na spód wylej masę jagodową i nałóż masę serową. Odstaw do lodówki na 3 godz. Wyjmij na paterę. Dodatkową śmietankę ubij na sztywno, udekoruj sernik. Posyp opłukanymi i osuszonymi jagodami.