Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na spód:

Reklama
  • 20 dag płatków kukurydzianych, rozkruszonych
  • 5 dag płatków migdałowych, zrumienionych na patelni
  • 15 dag masła
  • 5 dag cukru

Na masę:

  • 50 dag sera ricotta
  • 15 dag drobnego cukru
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 25 g żelatyny
  • sok i starta skórka z pomarańczy
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 2 pomarańcze do dekoracji
Przygotowanie:

Zobacz przepis na czekoladowy sernik!

  1. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Masło rozpuść z cukrem i wymieszaj z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i płatkami migdałowymi.
  3. Mieszankę wyłóż na spód formy, dociśnij i wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki.
  4. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki śmietanki i odstaw, by napęczniała.
  5. Czekoladę rozpuść razem ze śmietanką.
  6. Dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj.
  7. Mikserem ubij ser z cukrem na gładki krem.
  8. Dodaj masę czekoladową, sok i skórkę z pomarańczy.
  9. Masę wylej na przygotowany spód i odstaw do lodówki, aby stężała.
  10. Przed podaniem udekoruj cząstkami pomarańczy (bez białej błonki) i paskami usmażonej skórki.
Reklama

Zobacz inne przepisy na desery:

Śliwka w czekoladzie - przepis
Piernik - przepis Ani Starmach
Deser z płynną czekoladą - przepis Ani Starmach

Reklama
Reklama
Reklama