Reklama
Składniki:

Na ciasto:
- 1/2 kostki masła
- 1 żółtko
- po łyżce kwaśnej śmietany, cukru, mąki ziemniaczanej
- czubata szklanka mąki pszennej

Reklama

Na masę serową:
- 50 dag twarogu
- budyń waniliowy
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 15 dag stopionego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do nadzienia i ozdoby:
- 35 dag mieszanki bakalii (suszone morele, figi, daktyle, śliwki, rodzynki)

Przygotowanie:

1. Ze składników zagnieć lśniące ciasto, odstające od ręki. Zawiń w folię, schładzaj 30 min.

2. Ciasto lekko rozwałkuj, wylep nim spód tortownicy. Ponakłuwaj widelcem. Na cieście równomiernie rozsyp posiekane bakalie.

3. Ser zmiksuj z żółtkami, masłem, cukrem i proszkiem budyniowym oraz proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj ze sztywną pianą z białek.

Reklama

4. Masą serową zalej składniki w tortownicy. Piecz około godziny w/temperaturze 170 st. C. Udekoruj według uznania.

Reklama
Reklama
Reklama