Reklama
Składniki:

- tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej (może też być opakowanie gotowej polewy czekoladowej)
- puszka niesłodzonego, skondensowanego mleka
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka likieru kokosowego lub migdałowego, ewentualnie kilka kropel aromatu migdałowego
- pół limonki lub cytryny
- 1 łyżka żelatyny (ewentualnie 3 łyżki galaretki owocowej, np. cytrynowej, ananasowej)
- 1 łyżka migdałów w płatkach

Reklama
Przygotowanie:

Tabliczkę czekolady połamać na kawałki, włożyć do małego rondelka lub miseczki. Rondelek umieścić w gorącej kąpieli wodnej, czekoladę podgrzewać do czasu, aż się rozpuści. Na pergaminie narysować 16 takich samych serc, posmarować je czekoladą, zastudzić. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, odstawić, by napęczniała. Schłodzone mleko skondensowane wymieszać z cukrem wanilinowym, likierem i sokiem z limonki. Ubijać mikserem na wysokich obrotach, aż powstanie puszysta pianka. Wymieszać z migdałami w płatkach. Zastudzone serduszka delikatnie oderwać od pergaminu. Mleczną piankę połączyć z żelatyną. Przekładać nią czekoladowe serduszka, układając je po 4 w piramidkę. Deser wstawić na 2–3 godziny do lodówki, by zastygł. Przed podaniem można go oprószyć cukrem pudrem.

Rada: Zamiast mleczną pianką możesz przełożyć serduszka bitą śmietaną. Zrób ją ze śmietanki kremówki, cukru pudru i wanilinowego. Zestal żelatyną.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama