Reklama
Składniki:

5 dag masła,
12,5 dag mąki,
15 g cukru,
2 jajka,
5 dag drożdży,
1 łyżka mleka,
sól.

Reklama

Syrop:
pół litra wody,
25 dag cukru,
kawałek laski wanilii.

Krem:
1/4 litra mleka,
3 żółtka,
5 dag cukru,
10 dag mąki,
1 kieliszek rumu.

Przygotowanie:
Reklama

Mąkę wymieszać z cukrem, jednym jajkiem i szczyptą soli. Dodać roztarte drożdże z łyżką mleka. Wlać stopione masło. Wbić drugie jajko. Wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do formy. Odstawić na pół godziny. Piec w temp. 200 st. C przez 25 minut. Po czym trzymać w cieple przez pół godziny. Wodę zagotować z cukrem i wanilią. Ciasto nasączyć syropem. Z żółtek, cukru, mąki i mleka ukręcić krem. Zagotować. Wymieszać z rumem. Babkę wyjąć z formy. Środek wypełnić kremem.

Reklama
Reklama
Reklama