Reklama
Ilość kalorii: 160
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 8 dużych truskawek
  • 4 owoce kiwi
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • łyżeczlka cukru waniliowego
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych
Reklama
Przygotowanie:

Likier można zastąpić świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Zobacz przepis na sałatkę z truskawek i kiwi!

  1. Opłucz truskawki na sicie, osącz, osusz papierowym ręcznikiem. Oderwij szypułki.
  2. Obierz kiwi i odetnij twardą nasadę ogonka. Pokrój truskawki i kiwi w plasterki grubości 5 mm.
  3. Umieść w małej misce sok z cytryny, miód, cukier waniliowy, mielony cynamon, likier pomarańczowy. Wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Ułóż pokrojone w plasterki truskawki i kiwi w kółkach na dużym talerzu, zaczynając od warstwy kiwi.
  5. Polej likierem pomarańczowym.
  6. Odstaw na godzinę do lodówki.
  7. Dużą patelnię podgrzewaj 1–2 minuty na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca, wsyp płatki migdałowe i praż je mieszając ok. 30 sekund.
  8. Przesyp je na talerz. Posyp nimi sałatkę i od razu podawaj.
Reklama

Inne ciekawe sałatki owocowe:

Musująca sałatka owocowa z piwem
Ryżowa sałatka owocowa
Ostra sałatka owocowa
Francuska sałatka owocowa

Reklama
Reklama
Reklama