Reklama
Składniki:

- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- torebka ryżu preparowanego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady lub gotowej polewy czekoladowej

Reklama
Przygotowanie:

Puszkę mleka włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 5 godzin, co jakiś czas puszkę obrócić. W razie potrzeby uzupełnić wodę tak, by puszka cały czas była nią przykryta. Puszkę wystudzić, otworzyć. Kajmak połączyć z ryżem. Z masy formować niewielkie kulki. Na blacie rozłożyć pergamin, wylewać na niego po łyżce rozpuszczonej czekolady, rozsmarować, by powstał krążek. Nim czekolada zastygnie, na każdym krążku położyć ryżową kulkę, przycisnąć, zastudzić. Po 2 ryżowe ciasteczka łączyć przy pomocy płynnej czekolady, zastudzić, ozdobić resztą czekolady.

Rada: Ryż można połączyć masą z krówek rozpuszczonych z masłem. Jeśli ma być ciemniejsza - dodaj kakao.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama