Ryżowe bavarois

Opublikowano: 11.08.2008, 23:10
Reklama
Składniki:
19 dag ryżu,
4 listki żelatyny,
1,65 ml mleka,
125 ml śmietany,
2,5 łyżki likieru migdałowego,
1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
1,5 łyżki cukru,
3 dag oczyszczonych migdałów,
125 ml sosu czekoladowego.
Reklama
Przygotowanie:
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Żelatynę namoczyć w mleku, potem podgrzać mieszając, aż do rozpuszczenia. Połączyć cukier z mlekiem i ryżem. Przykryć. Pozostawić do ostygnięcia. Ubić smietanę. Dodać. Wlać likier i ekstrakt z wanilii. Rozłożyć do miseczek. Wstawić na noc do lodówki. Uprażyć migdały. Wyłożyć bavarois na talerzyki. Polać sosem. Posypać migdałami.
Reklama
Reklama
Reklama