Rycerski mazurek

Opublikowano: 02.04.2008, 08:28
Reklama
Składniki:
Ciasto:
0.5 kg mąki,
25 dag margaryny,
10 dag czekolady,
15 dag cukru pudru,
4 żółtka.
Masa:
25 dag migdałów,
25 dag cukru pudru,
15 ml soku z cyryny,
50 ml śmietany,
olejek waniliowy.
Reklama
Przygotowanie:
Przesiać mąkę, nożem posiekać z margaryną. Połączyć z żółtkami utartymi z cukrem pudrem i roztopioną czekoladą. Zagnieść energicznie ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Rozwałkować. Podzielić na dwa kwadraty, ułożyć na blasze i upiec. Sparzone migdały obrać ze skórki, zetrzeć, utrzeć z cukrem, śmietaną i sokiem z cytryny oraz olejkiem, przełożyć wystudzone placki, obciążyć deseczką i pozostawić do stężenia. Polać polewą czekoladową.
Reklama
Reklama
Reklama