Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka śmietany 18%

Na nadzienie:

  • masa krówkowo-kajmakowa
Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na ciasto wsyp do miski i wymieszaj lekko mikserem.

2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć.
3. Zawiń w folię i odstaw na 30 minut do lodówki.
4. Ciasto rozwałkuj i potnij na centymetrowe paski.
5. Foremki do rurek w kształcie stożków posmaruj masłem.
6. Paski ciasta zawijaj na foremkach, tak aby warstwy ciasta zachodziły na siebie.
7. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10-15 minut w temp. 180 st. C, aż rurki nabiorą złotego koloru.
8. Ostudź, zdejmij z foremek.

Reklama

9. Wystudzone rurki napełnij masą krówkową, najlepiej za pomocą szprycy.

Reklama
Reklama
Reklama