Rurki półfrancuskie z owocami jagodowymi

Składniki:
- 50 dag mąki
- 250 ml mleka
- 5 dag cukru
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 25 dag masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 30 dag śmietanki 36-proc.
- 25 dag drobnych owoców jagodowych
- 2–3 łyżki cukru
- 1–2 łyżki soku wiśniowego
- łyżka cukru waniliowego
- skórka otarta z cytryny
- cukier puder
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuść w letnim mleku. Dodaj przesianą mąkę, szczyptę soli oraz żółtka roztrzepane z całym jajkiem. Zagnieć ciasto drożdżowe i odstaw do wyrośnięcia.
2. W tym czasie miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ciasto drożdżowe ponownie zagnieć i rozwałkuj na prostokąt o grubości 2 cm. Na środku prostokąta ułóż utarte masło. Załóż rogi ciasta do środka, tak aby całkowicie przykryły masło. Całość ponownie rozwałkuj.
3. Ciasto złóż na 3 części i znów rozwałkuj. Czynność składania i rozwałkowania powtórz jeszcze trzykrotnie.
4. Na koniec rozwałkuj ciasto na grubość 3–4 mm i pokrój w paski szerokości 2 cm. Paski nawiń spiralnie na foremki metalowe w kształcie rurek lub na kawałki folii aluminiowej zwiniętej w kształt rożka. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem i piecz 15–20 minut w temp. 220 st. Ostudź, ostrożnie zsuń z foremek.
5. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. W trakcie ubijania powoli dolewaj sok wiśniowy. Na koniec dodaj