Rumowy przysmak

Składniki:
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- kieliszek słodkiego białego wina
- 1 szklanka kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- kieliszek rumu
- 1 paczka biszkoptów
- rozmaite bakalie
- kandyzowane owoce
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru na białą, puszystą masę. Naczynie z masą wstawić do garnka z wodą i powoli podgrzewać, mieszając dodawać wino, a kiedy masa zgęstnieje, wystawić i ostudzić. Silnie schłodzoną kremówkę ubić i razem z ubitą z białek sztywną pianą delikatnie domieszać do kremu z żółtek. Żelatynę rozpuścić, do ostudzonej dodawać powoli po łyżce kremu, ciągle mieszając. Niedużą, podłużną foremkę wyłożyć pergaminem, wylać do niej krem, włożyć skropione rumem biszkopty, bakalie i kandyzowane owoce, wyrównać wierzch, lekko skropić rumem. Wstawić do lodówki, silnie schłodzić, wyjąć tuż przed podaniem.
Źródło: "Przyjaciółka"