Reklama
Składniki:

6 paczek herbatników maślanych,
10 dag biszkoptów,
szklanka mleka,
2 tabliczki czekolady deserowej,
10 dag rodzynek,
10 dag orzechów,
5 dag suszonych śliwek,
kieliszek rumu,
4 łyżki osączonych wiśni z nalewki,
3 łyżki powideł śliwkowych,
2 łyżki kakao,
opakowanie cukru waniliowego.

Reklama

Poza tym:
polewa czekoladowa,
3 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Przygotowanie:
Reklama

Pokruszyć biszkopty i 3 opakowania herbatników. Włożyć pokruszone ciastka do miski, wymieszać. Zagrzać mleko. Stopić w nim czekoladę. Lekko ostudzić. Wlać do ciastek. Wsypać kakao i cukier waniliowy. Dodać powidła śliwkowe. Ucierać, aż powstanie gęsta gładka masa. Uformować kulki. Polać czekoladą. Obsypać skórką.

Reklama
Reklama
Reklama