Rożki z ciasta francuskiego z serem - przepis składniki i przygotowania
Polecamy zwłaszcza z rodzynkami i orzechami laskowymi!

Opublikowano: 14.01.2016, 07:00
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (42 dag)
- 5 dag twarogu
- 2 cukry waniliowe
- 5 dag orzechów włoskich lub laskowych
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki posiekanych wisienek kandyzowanych
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- 2 żółtka
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na rożki z ciasta francuskiego z serem i bakaliami!
- Ciasto lekko rozmroź, potnij w spore kwadraty (około 7 cm).
- Bakalie i orzechy posiekaj.
- Ser utrzyj z żółtkiem i cukrem, dodaj bakalie.
- Masę rozłóż na kawałkach ciasta, złóż, by powstały trójkątne rożki, zlep brzegi.
- Ciastka poukładaj na blasze, posmaruj żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka.
- Piecz przez około 20 minut w temperaturze 220 stopni C.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na karnawałowe smakołyki:
Chrusty - przepis
Ciastka "Karnawałowe Róże" - przepis
Faworki z miodem i makiem - przepis
Ciastka ponczowe - przepis
Oponki wiedeńskie - przepis
Reklama
Reklama
Reklama