Składniki:
60 dag mąki,
1 szklanka mleka,
5 dag drożdży,
13 dag masła,
8 dkg cukru,
8 żółtek,
2 jajka,
1 kieliszek rumu,
0.5 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
szczypta soli,
0.5 szklanka cukru pudru,
1 szklanka konfitur z róży.
Lukier:
25 dag cukru pudru,
3 łyżki słodkiej śmietanki,
2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej.
kg smalcu do smażenia.
Przygotowanie:
Rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, mlekiem i 2 łyżeczkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka i jajka z pozostałym cukrem i masłem na pianę. Dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, szczyptę soli, arak i skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto dobrze. Przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Uformować małe pączki, nadziewać je konfiturami. Poczekać aż urosną. Ciasto jest rzadkie. Lekko rozlewa się po stolnicy, tworząc placki. Po wrzuceniu na wrzący tłuszcz pączki staną się ponownie okrągłe.
Rozgrzać smalec w głębokim rondlu. Wkładać pączki. Smażyć na rumiano. Przewracać podczas smażenia. Odsączyć. Ułozyć lukier. Przygotowanie lukru: utrzeć cukier utrzeć ze śmietanką na gładką masę o konsystencji miodu. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Pączki smarować pędzelkiem.