Rolada z porzeczkami - przepis

Opublikowano: 18.07.2012, 14:33
Reklama
Składniki:
Na ciasto:
Reklama
- 8 żółtek
- 10 dag cukru
- 4 białka
- 15 dag mąki
Do przełożenia:
- 50 dag czerwonych porzeczek
- 10 dag cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 500 ml śmietanki 36 proc.
- 3 łyżki cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 1 łyżka żelatyny
Przygotowanie:
Reklama
- Z jedną połową cukru utrzyj żółtka, z drugą ubij białka. Masy połącz z mąką.
- Prostokątną formę wyłóż pergaminem, rozsmaruj w niej ciasto. Piecz 15 min w 180 st. C. Ciepłe ciasto zwiń z peragminem.
- Porzeczki rozgotuj z cukrem, przetrzyj, odłóż 2 łyżki. Przecier wymieszaj z rozmieszaną w 2 łyżkach wody mąką, gotuj 2 min.
- Śmietankę ubij z cukrem pudrem i waniliinowym, wymieszaj z odłożoną masą porzeczkową i rozpuszczoną żelatyną.
- Z ciasta odkrój prostokąt szerokości 10 cm. Pozostałe ciasto posmaruj masą porzeczkową. Zwiń w „lornetkę”. Posmaruj śmietaną, ułóż na cieście, udekoruj.
Reklama
Reklama
Reklama