Reklama
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 8 żółtek
  • 10 dag cukru
  • 4 białka
  • 15 dag mąki

Do przełożenia:

  • 50 dag czerwonych porzeczek
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 ml śmietanki 36 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżka żelatyny
Przygotowanie:
Reklama
  1. Z jedną połową cukru utrzyj żółtka, z drugą ubij białka. Masy połącz z mąką.
  2. Prostokątną formę wyłóż pergaminem, rozsmaruj w niej ciasto. Piecz 15 min w 180 st. C. Ciepłe ciasto zwiń z peragminem.
  3. Porzeczki rozgotuj z cukrem, przetrzyj, odłóż 2 łyżki. Przecier wymieszaj z rozmieszaną w 2 łyżkach wody mąką, gotuj 2 min.
  4. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i waniliinowym, wymieszaj z odłożoną masą porzeczkową i rozpuszczoną żelatyną.
  5. Z ciasta odkrój prostokąt szerokości 10 cm. Pozostałe ciasto posmaruj masą porzeczkową. Zwiń w „lornetkę”. Posmaruj śmietaną, ułóż na cieście, udekoruj.
Reklama
Reklama
Reklama